Villanykönyv

Friss topikok

Címkék

ajánló (2) bemutató (1) ebook (1) ekönyv (3) hír (1) kindle (1) kobo (2) sony (1) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Heti hírek (36. hét)

2013.09.05. 16:55 Mike76

A szeptember általában az új generációs készülékek bejelentésének hónapja. Idén sincs ez másként, több gyártó is új olvasóval készül előrukkolni.

KOBO:

A Kobo a Kobo Arc táblagépek  új verziója mellett egyetlen új e-inkes készüléket jelentett be, a Kobo Aurát.  Az olvasó paraméterei alapján egyszerre tűnik Kobo Glo utódnak és kicsinyített Aura HD változatnak. Főbb jellemzői:

  • 6 hüvelykes, 1024x758 képpont felbontású, 16 szürkeárnyalatos 'ClarityScreen' Pearl kijelző. (Azaz a felbontás azonos maradt a Kobo Glo/Kindle Paperwhite-tal, kérdés, hogy a ClarityScreen jelző mit takar.)
  • 'Low-flash waveform' kijelző - azaz a megszokott 1-6 oldalankénti helyett elegendő a jóval ritkább teljes oldalfrissítés.
  • Kapacitív képernyő, ráadásul az e-inkes készülékek történetében először a keret és a kijelző teljesen egy síkban van (hasonlóan a táblagépekhez). A korábbi infrás technológia után szerintem ez mindenképpen pozitív változás.
  • ComfortLight: az eddigi legjobb, legegyenletesebb eloszlású beépített világítás. A tesztek alapján a Kobo Aura HD e tekintetben nagyon jól teljesített, remélhetőleg itt is lesz valóságalapja a marketingszövegnek.
  • 4 Gb belső tárhely, amely microSD kártyával 32 Gb-ig bővíthető.
  • Az egyéb tulajdonságokban (formátumtámogatás, beállítási lehetőségek, stb.) lényeges változás a specifikáció szerint nincs.


A Good E-Reader oldal szerkesztőinek már volt alkalma kézbe venni a készüléket, ennek örömére több tesztet is készítettek:

Engadget: Kobo Aura review

Szólj hozzá!

Címkék: sony hír kindle kobo

Könyvajánló: Karl May - A sivatag szelleme

2013.09.02. 18:19 Mike76

Annak idején még gyermekként bukkantam rá nagyszüleim könyvespolcán Karl May: A sivatag szelleme című könyvére. Régi, megsárgult papíros példány volt, már akkor rongyos  a gyakori forgatástól. Bevallom én sem kíméltem, számtalanszor olvastam el újra és újra. Később aztán szinte az összes Winnetou könyvet 'felfaltam', de akkora hatással már egyik sem volt rám, mint az először olvasott kötet, mai napig ez a kedvencem a sorozatból.

Talán ez a nosztalgia tette, de nagyon megörültem, amikor észrevettem, hogy a Duna International Kiadó újra kiadja a régi Karl May könyveket, ráadásul új, az eredeti szöveghez hű fordításban. A régi kötetek Szinnai Tivadarnak az ifjúság számára alaposan átdolgozott fordításában kerültek annak idején napvilágra, és bár nekem személy szerint semmi bajom nem volt velük, kíváncsi voltam milyen lehet az eredeti, May-féle szöveg. Így, amikor a Digitalbooks oldalán aránylag baráti, 1190 forintos áron megláttam A sivatag szellemének új, Ossik János általi fordítását nem haboztam, rögtön meg is vettem - tettem ezt annak ellenére, hogy a régi, Szinnai-féle változat a mai napi ingyenesen letölthető a Magyar Elektronikus Könyvtár oldaláról. 

Habár az új, szöveghű fordításról eddig csak pozitív kritikákat olvastam, bevallom ez esetben nekem a régi jobban tetszik. Lehet, hogy csak a nosztalgia az oka, de a régi fordítás számomra sokkal gördülékenyebb, hangulatosabb, mint az új, ahol időnként csikorognak a mondatok, visszaköszön a német mondatszerkezet. A tartalmi plusz pedig magyarként nem akkora plusz, a nagy szász egymásra találások kevéssé hatottak meg. Egy szó, mint száz ezen kötet esetében én a régi kiadásra szavazok.

"Gyanútlan utazók a sivatagi banditák kezébe kerülnek, ami ezen a vidéken egyenlő a biztos halállal. Derék fehérek és indiánok fognak össze az utazók megmentésére, sőt megjelenik a színen maga Old Shatterhand is. "

Kiadó:  Duna International
Oldalszám:  222
Kiadás éve:  2013
Formátumok:  epub, mobi

 

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló ekönyv

Könyvajánló: Krúdy Gyula - Gasztrohangulatok

2013.08.09. 17:19 Mike76

Nemrégiben az eKönyv.hu oldal néhány klasszikussal frissítette a választékot - többek között Krúdy Gyula, Jack London, Ilf és Petrov, Oscar Wilde és Dosztojevszkij egy-egy kötetével bővült a könyvesbolt kínálata. Ugyan a közel 40 fokos kánikulában már napok óta nem volt étvágyam, valamilyen rejtélyes okból mégis úgy éreztem, hogy nekem most békebeli velőscsontokról, pesti bérházak udvarában rejtőző korcsmákról, Fridolin nevű főurakról és akár egész országot átszelő utazást is megérő vasúti vendéglőkről kell olvasnom. Bár a könyv jónéhány írása a Magyar Elektronikus Könytár oldaláról ingyenesen letölthető Krúdy válogatásokban is megtalálható, a 33 összegyűjtött elbeszélés ilyetén formában máshol nem lelhető fel. A kötet nem okozott csalódást, mi több nagyon kellemes időutazásban volt részem. Jó volt kicsit elmerülni a korabeli hangulatokban, ízekben, jólesett kicsit irigykedni arra a megfontoltan haladó, lassan csordogáló tempójú életre, ahol az emberfia még hosszan elmélázhatott azon, hogy kispörkölt avagy pájsli legyen a gábelfrüstök. Vigyázat: éhesen ne kezdjünk hozzá!

"A Gasztrohangulatok Krúdy Gyula műveiből készült válogatás. A piac illata, A mellékutcai vendéglő, az Előhang egy kispörkölthöz s még további harminc elbeszélés az ételkészítés és étkezés élvezetét, a vendéglátás művészetét tárja elénk. Krúdy gasztronómiai témájú írásai a múlt hagyományait és hangulatát idézik. Nem csupán élvezetes időutazást nyújtanak: kétséget sem hagynak afelől, hogy a jót s jól enni tudománya mai gasztrokultúránk egyik megalapozója is."
 
Kiadó:  Alinea Kiadó
Oldalszám:  192
Kiadás éve:  2013
Ár: 1495 forint
Formátumok: mobi, epub

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló ekönyv

Kobo Mini - a gazdaságos olvasó

2013.08.03. 13:53 Mike76

Annak idején egy 1.8 colos kijelzőjű butatelefonon kezdtem elektronikus könyveket olvasni, egészen komoly hosszúságú regényeken rágtam át magam rajta. Ezt egy 4 colos képernyőjű, használtan vásárolt iPaq 214-es, majd egy 5 colos, immár e-ink kijelzős Koobe Junior követte. A kis Koobe után következett a Kindle-éra, jelenleg is egy Paperwhite a mindennapi olvasóeszközöm. Bár elégedett vagyok vele, talán a fenti előzményeknek köszönhetően mindig ott motoszkált a fejemben, hogy másodkészüléknek be kellene szerezni valami nagyon kicsi, nagyon hordozható e-inkes kütyüt.

Nemrég a Kobo akciót hirdetett, néhány napra 39$-ra vitte le a Kobo Mini készülék árát. Az akciós ajánlatot követve hamar rátaláltam a Powell's Books nevű amerikai illetőségű könyvesboltra, ahonnan lehetőség volt hazánkba is rendelni. Szállítási költséggel együtt 53$-ra jött ki a végösszeg. Rövid vacillálás után úgy döntöttem, hogy ennyit megér a dolog, leadtam hát a rendelést. Bő három hét múlva egy meglehetősen nagy csomag várt rám a postán. Sem VÁM-ot, sem ÁFÁ-t nem kellett fizetnem, így forintra átszámolva majdnem pontosan 12000 forintomba került a készülék.

A nagy papírdobozt kibontva a papírgalacsinok között egy meglepően kicsi dobozt találtam, melyben ott lapult a megdöbbentően kis méretű készülék. Bár mint fentebb említettem már használtam 5 colos kijelzőjű olvasót, az ehhez képest egy kőkorszaki, ormótlan, a mai Kindle-knél alig kisebb eszköz volt. A Kobo Mini mérete nemcsak elsőre, de másodikra és harmadikra is meglepő - az ember majdhogynem attól fél, hogy leteszi valahová, és többet nem találja meg. Az mindenesetre biztos, hogy alig akad olyan zseb, ahová nem lehet becsúsztatni.

 

Szólj hozzá!

Címkék: bemutató ebook ekönyv kobo